INFO (NL/ENG)

Een stukje info tot de Mount Everest
(bron: www.ericarnold.nl)Hillary & TenzingOp 9 maart 1953 vertrok een expeditie van bergbeklimmers uit Kathmandu in Nepal om de Mount Everest te beklimmen. Ze hadden een grotere hoeveelheid zuurstof bij zich dan een klimexpeditie tot dan toe ooit had meegedragen. De expeditie zette een aantal kampen op langs de bergflank. Vanuit kamp VII, het hoogste basiskamp, vertrok op 26 mei het eerste team van twee man op weg naar de bergtop. Dit eerste koppel zag zich echter gedwongen om terug te keren wegens slecht weer. Op 28 mei vertrokken de Nieuw-Zeelander Edmund Percival Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De volgende ochtend bereikten ze de top. De twee keerden als eerste mensen levend terug van de klim. Toen Edmund Hillary na de klim in Londen aankwam zei hij triomfantelijk: “We knocked the bastard off.”
Mallory & Irvine
Op 29 mei 1953 waren Edmund Hillary en Tensing Norgay de eerste mensen die de berg succesvol beklommen. Lange tijd dacht men dat het onmogelijk was om de Mount Everest te beklimmen. Bovenaan de bergtop, op 8850 meter hoogte bevat de lucht nog maar een derde zoveel zuurstof als op zeeniveau. Aan het begin van de 20eeeuw werkte men nog niet met zuurstofflessen en het was onmogelijk om zonder aanvullend zuurstof de bergtop te bereiken. In 1924 probeerden George Leigh Mallory en Andrew “Sandy” Irvine met het destijds nieuwe en controversiële zuurstof onder druk de berg te beklimmen. Ze keerden nooit terug. Het is nog steeds onbekend of de twee klimmers de top ooit hebben bereikt.
 
Nederlanders op de Everest
In 1982 vertrok onder leiding van Xander Verrijn Stuart een ’Nationale’ expeditie (met o.a. Gerard van Sprang, Bart Vos en Ronald Naar) naar de klassieke noordgraat (= Noordcolroute: de normaalroute vanaf Tibetaanse zijde). Bart Vos bereikt een hoogte van ca. 7800 m.
Expeditie in 1984 o.l.v. Herman Plugge via de Zuidcolroute. Vermeende beklimming door Bart Vos. In de internationale klimwereld en in Nepal wordt deze beklimming niet erkend en in de nationale klimwereld zijn er nog maar enkelen die deze topbeklimming geloven. Over de twijfels rond Vos’ claim is meer literatuur verschenen dan over de expeditie zelf. In 1990 voert René de Bos met een Franse expeditie via de Zuidcolroute de 1e Nederlandse beklimming uit. Met extra zuurstof. In 1995 vindt dan de 2e Nederlandse beklimming plaats: Ronald Naar en Edmond Öfner via de Zuidcolroute. Met extra zuurstof. Tot de deelnemers behoorde o.a. Hans van der Meulen. De 3e Nederlandse beklimming komt op naam van Katja Straatjes. Met een Britse expeditie via de Zuidcolroute. Met extra zuurstof.
 
In 2000 is dan de 4e Nederlandse beklimming door Frits Vrijland. Deze keer voor het eerst via de Noordcolroute. Met een Nederlands-Britse expeditie en met extra zuurstof. In 2002 ging het team Hans van der Meulen – Wilco van Rooyen naar de Noordcolroute. Het was Van der Meulens derde Everestpoging. Hij bereikte als eerste Nederlander zonder kunstmatige zuurstof de top. In 2004 werd Wilco van Rooyen de tweede Nederlander die het zonder zuurstof deed. Inmiddels hebben circa 18 Nederlanders de top van de Mount Everest bereikt.
 
Op deze datum stonden in 1953 Tenzing Norgay en Sir Edmund Hillary voor het eerst op de top van de hoogste berg ter Wereld.
 
MOUNT EVEREST HEROES

https://s3.amazonaws.com/Gigapixel_Trees/Pumori_Spring2012_EBC_Full/EBC_Pumori_050112_8bit_FLAT.html

En nu ik en mijn Everest:

Gewoon, deelnemen aan de expeditie/trekking/avontuur: ‘hardlopen op het dak van de wereld’ of zoals de Britse bergbeklimmer George Mallory de Everest beschreef:
 
‘ Uit de kaak van de wereld stak een wonderbaarlijke witte hoek tand ‘.
 
Een nieuwe ervaring zoals ervaringsdeskundige Esther Devilee (ultra/marathon loopster) het juist zegt ‘wat betekent het om verstoken te zijn van alle commerciële en materiële zaken die ons leven beheersen, lekker helemaal terug naar de basis waar het ooit is begonnen.
 
 
Ik zie en voel mezelf als een gelukkig mens en ben dol op mijn gezin. Mijn twee opgroeiende kinderen Brent en Mara spiegelen mijn eigen persoontje en geven me de energie, hoop en liefde om door te zetten. Zelf ben ik sportief aangelegd en heb een groot hart voor de flora en fauna op aarde. Mijn grootste schat is ook tevens mijn vrouw “Natasja:” ze steunt me op alle fronten en beschermt zo ook ons gezin. Zonder haar steun en werk hiervoor zal ik deze droom nooit kunnen waarmaken.
 
Mijn voorliefde gaat uit naar walvissen en bergen. Het laatste is zelfs een passie voor mij geworden.
Samen met mijn maatje  Ingmar trekken we het liefst jaarlijks de bergen in om onze passie voor deze krachtige reuzen te behagen. Nu heb ik de mogelijkheid gekregen om de Everest te benaderen en wel door er een Marathon op te lopen. Deze Marathon heet de Tenzing-Hillery Everest marathon!
 
De Tenzing-Hillary Everest Marathon is “waarschijnlijk de meest avontuurlijke marathonrun in de wereld.” Deze avontuurlijke reis neemt je mee naar de basis van de klassieke zuidwand van de Mount Everest in Nepal. Ieder jaar wordt op 29 mei de TENZING HILLARY EVEREST MARATHON en de HALVE MARATHON gelopen.
Dit gebeurd vanuit het Mount Everest Basecamp op 5365 meter hoogte en gaat door naar Namche Bazar op 3440 meter. Daarna gaat de trekking nog even door, gewoon nog verder afdalen!Sinds het 50 jarige jubileum in 2003 wordt deze marathon ieder jaar opnieuw georganiseerd.. Dit is de Ultieme runner’s high voor hardlopers! (Extreem lopen door: Veltman uitgevers en Snow leopard organisation)
De beloning die ik hoop ervoor terug te krijgen is een ervaring die je hele leven bij blijft en die ik door kan geven aan mijn vrouw, kinderen, familieleden en vrienden.
 
Iedereen moet eens zijn dromen kunnen waarmaken. Vooral kinderen hebben nog veel dromen, Wij kunnen hen stimuleren om ze waar te maken. Veel kinderen hebben deze luxe niet en daar wil ik me voor inzetten. Door deze extreme marathon te lopen hoop ik zo geld bij elkaar te kunnen sprokkelen om deze doelgroep te helpen. Ik heb gekozen voor KiKa!
 
 
 
Welkom in mijn andere wereld dan het dagelijkse huisje, boompje,….
 
Mijn leven in Nederland is lekker veilig, knus en gezellig. Huisje boompje en beestje zoals men dat noemt. Samen met mijn vrouw en twee kinderen een hond een konijn, twee eekhoorns en twee goudvissen hebben we een gezond gezin. Allen zijn sportief ingesteld, iedereen op zijn eigen gebied zoals voetbal, korfbal, paardrijden, bergsport, MTB en hardlopen (sinds 2013 heb ik de “trail”runs ontdekt.).Mijn verhaal zal dan ook vooral over dit laatste gaan.
 
Mijn hele leven ben ik al met sport bezig op recreanten niveau en mijn meeste tijd buiten mij gezin om, gaat op in fietsen (MTB) en hardlopen. Voorheen heb ik survivalrun’s gelopen en heb zo enkele jaren ook met de ROPARUN mogenmeedoen voor KIKA.  Machtig gevoel geeft dat als je je mag inzetten voor goede doelen.
 
Mijn hart en ziel ligt eigenlijk toch wel het meest in de bergen en wel bij het klassiek alpinisme. Jaarlijks probeer ik dan ook met een vriend en collega te beoefenen. Vaker gaat niet lukken daar mijn vrije dagen veelal al ingevuld zijn. Vakantie met mijn gezin blijft ook zeer belangrijk natuurlijk. Ik ben dus op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Een uitdaging die ik vanuit huis al kan bedrijven maar waarin ik overal kan uitvoeren dus ook in de bergen. Wat is er dan mooier om bijna alles te combineren, lopen, natuur, bergen? Nou dat is toch wel een beetje TRAILRUNNING.
 
Ik ben me erin gaan verdiepen en komt tot de conclusie dat ik een nieuwe uitdaging heb gevonden. In ieder geval een nieuwe droom om na te jagen en om nieuwe doelen te stellen om ernaar toe te werken. En meteen  komen er nieuwe vragen en onzekerheden op mijn pad.
 
Esther Devilee van  http://www.weruntogether.nl/hoka-one-one.html (mijn Hoka one one trail-schoen) vertelde
me  ooit een goed advies om verwarringen en frustraties te voorkomen. Dit ben ik dan ook meteen ben gaan opvolgen, ze heeft deze gekregen op het moment ze een vraag stelde aan een van haar dragers tijdens de beklimming naar op haar reis naar de Everest Marathon nl: “hoe gaat de beklimming naar basecamp” haar antwoordt die ze kreeg en die ze niet meer los kon laten was:
 
” Take it as it comes” en Don’t worry about the altitude, worry about your attitude”
 
Dit is inderdaad niet zomaar een zin, het zou gewoonweg een levensdoel kunnen zijn. Het onvermijdelijke accepteren, mindfulness lijkt goede manier van leven op zulke hoogtes zoals op het pad van de Everest.
1.17259663.1367243696                         rmolnarlogo     
 
1010081_580328195396781_690831801_n
 

PASSIE

Als gepassioneerde bergen en off-road trailrunner zijn er altijd bergen die bijna onbereikbaar zijn voor een ieder. Mijn onbereikbare berg is de Mount Everest en de Eiger. De geschiedenis die deze bergen met zich meedragen zijn voor mij dan ook ongekend. Voor mij hebben beiden bergen dan ook een mythologisch waarde wat altijd een mooi droombeeld blijft in mijn hart. Waar dit ooit is ontstaan kan ik niet zeggen, het voelt als iets natuurlijks wat waarschijnlijk altijd al met mij heeft meegereisd en mij steeds nieuwe avonturen brengt.
 
Mijn nieuwe droom ligt op de Everest. Voor mij is deze mythologische berg een inspiratiebron geworden. De Top is onbetaalbaar en voor mij dan ook onhaalbaar. Ik kan deze reus alleen bereiken door me extreem te gaan voorbereiden. Voorbereiden op een trail of eigenlijk op een marathon trailrun. Trainen en extreem lopen. Maar hoe dan?
 
Een collega van mij vertelde dat zijn oud dienstmaatje de Everest Marathon had gelopen in een geweldige tijd. Ik zei: ‘De Everest Marathon?”. Mijn ogen en oren stonden meteen open. Ik wilde het hele verhaal horen, ik was meteen verkocht. Hier wil ik meer van weten en daar ga ik ook achter komen! Komende tijd zal ik mijn blog verder aanvullen. Hopende heb ik u nu al een beetje warm gemaakt om me te volgen, in ieder geval alvast bedankt voor je tijd om mijn verhaal te lezen.

 “Het is niet de eindbestemming, maar de reis die belangrijk is, en hoe moeilijker de reis, hoe zinvoller’”.

Wilfred Thesiger, Arabian Sands (1959)

vanhedel interview

PERSOONLIJKE INFO SCHRIJVER ALEX:

Naam: Alex
Relatie: getrouwd met Natasja
Gezin: twee kinderen Mara en Brent
Wonend in de buurt van den Bosch
Scholing: Mavo, HBO bedrijfskunde AVANS
Favoriete onderwerpen:  Natuur, klassiek alpinisme, trailrun, avontuur.
Favoriete tijdschrift: NKBV Hoogtelijn, fiets, Trailrunmag.
Favoriete vakantiebestemming: Italie
DROOM: Deelnemen en uitlopen van de Everest Marathon.
 
Persoonlijk motto:
“…Die duizenden pieken, beklommen of niet, van elke grootte en moeilijkheidsgraad, waarop ieder van ons zijn of haar eigen Everest zal vinden”.
(H.W. Tilman, Mount Everest 1938)

This is the world’s most spectacular race held annually!

Wedstrijd:  Tenzing-Hillary Everest Marathon
Plaats:  Sagarmatha National Park in Nepal
Raceafstand:  42,2 kilometer (enkele etappe)
Totaal klimmen in wedstrijd: 400 Hoogtemeters
Totaal daling in wedstrijd: 3695 Hoogtemeters
Kenmerken: Hoogste start van marathon in de wereld bij Gorak Shep, op 5184 meter (oorspronkelijke Basecamp Everest).
Finish bij Namche Bazaar op 3364 meter. Trektocht naar start duur 16 dagen.
Temperatuur gemiddeld -20 tot 20 graden Celcius
plus de windfactoren, (natte) sneeuw of regen is mogelijk.
Finishers: 90 %
Gemiddeld aantal deelnemers vanuit de wereld: 70 p/j.
Racerecord: mannen 3.50 uur, vrouwen 5.16 uur. Gemiddeld racetijd tussen de 7 en 15 uur.
Racedirecteur: Diana Penny Sherpani
Website: everestmarathon.co.uk
Site:http://www.everestmarathon.com
 

http://www.trimbleoutdoors.com/ViewTrip/2487493

 

1335267215
 

World Highest Trail Event Ultra Extreme Marathon!(ENG) :

The journey begins with a sweeping scenic flight from Kathmandu to Lukla, then we trek through Sherpa villages with beautiful view of the world’s highest snowcapped peaks. The highest spot of this trip is Kalapatthar at 5545m/18200ft, from the summit of which we can enjoy a breathtaking panoramic view of Himalayan peaks, ranges and glaciers including Mt Everest a stone’s throw away.

We shall trek to Everest Base Camp from where the race begins. Along the way we shall pass through the Everest National Park and Namche Bazaar, the Sherpa capital town. We will also visit the Buddhist monasteries of Pangboche (one of the oldest in the area) and Thyangboche (the biggest in the whole Himalayas) which was re-built after being burnt to the ground years ago (apparently the old monk wanted to douse the electric heater by banging it on the floor).
 
This is the only trip, apart from mountaineering expeditions, that has overnight camping right at the base of towering Mt Everest near the notorious Khumbu Icefall.
It is indeed a great pleasure for Himalaya Expeditions Private Limited to welcome you all to Namche Bazaar for the 10th edition of the Tenzing-Hillary Everest Marathon (THEM). This amazing event is conducted to commemorate the first successful ascent of Everest by Late Tenzing Norgay Sherpa and Late Sir Edmund Hillary on 29th May, 1953.We consider the marathon a most fitting tribute to these two great men-icons of adventurous souls in the annals of human history and civilization.
 
The marathon starts from the Everest Base Camp (5364m/17,598ft) and finishes at Namche Bazaar (3446m/11306ft). The measured distance of the course is 42.195 km (26.2 miles) over rough mountain trails.
All participants of are requested to be in Nepal three weeks prior to the race for acclimatizing to the high altitude. This three-week holiday combines sightseeing tour in the capital, Kathmandu, a 14 day trek to the marathon starting point under medical supervision, an ascent of Kala Patthar (5545m/18200ft) for the best views of Everest. Although the course of the Everest Marathon is basically downhill, there are two steep uphill sections. There may be snow and ice on the upper part and considerable exposure along much of the marathon route Experience of rough terrain is essential.
This is the world’s most spectacular race held annually!
 
 

Expedietie (ENG)

HEENVLUCHT
15 mei Amsterdam – Abu Dhabi 22:00 06:35
16 mei Abu Dhabi – Kathmandu 09:35 15:45TERUGVLUCHT
5 juni Kathmandu – Abu Dhabi 20:55 23:55
6 juni Abu Dhabi – Amsterdam 01:50 07:00
 
May 15            Airport Schiphol Amsterdam Netherlands
May 16            International Arrival.
May 17            Half-day sightseeing tour in the morning
May 18            Trek Lukla to Phakding.
Distance:        8 km approximately
Time:              2-3 hours
Height:          2866m
May 19           Trek to Namche Bazaar.
Distance:        15 km approximately
Time:              4-5 hours
Difficulty Level: Moderate to Strenuous
Height:            3440m
May 20            Rest and acclimatization halt at Namche Bazaar
May 21            Trek to Thyangboche Monastery.
Distance:         10 km approximately
Time:                4-5 hours
Height:             3870m
May 22            Trek to Dingboche.
Distance:          12 km approximately
Time:                4-5 hours
Difficulty Level: Moderate
Height:            4410m
May 23            Rest Day at Dingboche for Acclimatization.
May 24            Trek to Lobuche.
Distance:         9 km approximately
Time:                4-5 hours
Difficulty Level: Moderate to Strenuous
Height:            4910m
May 25            Trek to Gorakshep
Distance:        6 km approximately
Time:              2-3 hours
Difficulty Level: Moderate and Adventurous
Height:             5,160m
May 26            Acclimatization halt at Gorekshep. Early morning climb to the summit of Kalapatthar (5545m) and trek back to Gorekshep
May 27            Trek to Everest Base Camp
Distance:         6 km approximately
Time:               2-3 hours
Difficulty Level: Strenuous and Adventurous
Height:            5,357m
May 28            Rest Day. Leader will brief about Mt. Everest and its history, etc.
May 29            Race Day – Race will commence at 7 AM, ends at Namche
Distance:         42.195 plus
Time:               Depends on you.
Difficulty Level: Adventerous
May 30              Rest day.
May 31              trek down to Monjo.
Distance:          8 km approximately
Time:                2-3 hours
Difficulty Level: Moderate
Height:             2850m
June 1                Trek back down to Lukla.
Distance:          12 km approximately
Time:                 4-5 hours
Difficulty Level: (extreme) Heavy to moderate.
Height:             2866m
June 02             Fly back to Kathmandu.
June 03 and 04  Free day’s at Kathmandu.
June 05           International Departure.
June 06           Arrival Amsterdam Schiphol Netherlands
 
 380329952_640
http://www.altijdsporten.nl
http://www.altijdsporten.nl

CLIK the picture of klik OP ONDERSTAANDE AFBEELDINGEN 

Erg belangrijk om deze onderstaande doelen te helpen want alleen samen redden we onze kinderen!
Interesting/Geïnteresseerd, questions/vragen en/of suggesties? Contact me/ contact met  on/op alexvhedel@gmail.com.
 
VLUU L110, M110  / Samsung L110, M110   images
 
 
                                         

2 Comments

    1. Ik heb een tijdje geleden met Henk Sipers contact gehad en nog steeds trouwens. Een sympathieke man die mij heel veel inspireert. Ook zijn boeken spreken me aan en ze lezen makkelijk weg. Boordevol tips en adviezen haal je uit zijn ervaringen! Hartelijk dank Sjarel voor je advies!

      Liked by 1 persoon

Graag een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s